به گزارش قدس آنلاین، احمد نظام در گفت و گو با ایسنا، با اشاره به ماهگرفتگی ۵ مردادماه، طولانیترین ماهگرفتگی قرن ۲۱، است افزود: این ماه گرفتگی یک خسوف کامل از ساروس ۱۲۹ است که مدت زمان گرفت کامل آن حدود ۱۰۳ دقیقه و با احتساب گرفت نیم سایهای حدود ۲۳۵ دقیقه به طول میانجامد و در اکثر نقاط کره زمین که در قسمت شب قرار دارند، قابل دیدن است. تمامی مراحل این ماه گرفتگی به طول کامل و در تمام ایران قابل مشاهده است.
وی افزود: این ماه گرفتگی از ساعت ۲۱:۴۴ دقیقه به وقت ایران بصورت نیم سایه ای شروع شده و کره ماه در صبحگاه روز ششم مردادماه ساعت ۳:۵۸ دقیقه از سایه زمین به طورکامل خارج می شود.
مدیر انجمن نجوم مشهد بیان کرد: زمان گرفت جزیی از ساعت ۲۲:۵۴ به وقت ایران شروع شده و در ساعت ۲:۴۹ بامداد به پایان میرسد و اوج ماه گرفتگی را در ساعت ۰۰:۵۹ دقیقه نیمه شب شاهد خواهیم بود.
نظام تاکید کرد: برای رصد ماه گرفتگی بهتر است که به مناطقی که افق بازی داشته باشد برویم تا مانعی برای رصد نداشته باشیم و برای رصد هم نیاز به ابزار خاصی نیست و علاقمندان می توانند حتی در منزل خود و به صورت عادی و با چشم غیرمسلح به رصد این ماه گرفتگی بپردازند و برخلاف خورشید گرفتگی ها، رصد ماه گرفتگی هیچ ضرری برای چشم ندارد.
وی گفت: توجه داشته باشید که برای رصد خورشید گرفتگی ها حتما نیاز به فیلتر مخصوص داریم و هیچ وقت نباید به خورشید بدون فیلتر مناسب نگاه کرد.
مدیر انجمن نجوم مشهد اضافه کرد: ماه گرفتگی زمانی رخ میدهد که ماه در مدار خود و در طی گردش به دور زمین از مخروط سایه زمین عبور میکند، در این حالت سایه زمین بر روی ماه میافتد، این دقیقا زمانی است که ماه و زمین و خورشید در یک راستا قرار میگیرند و ماه در پشت سر زمین و در مخروط سایه زمین قرار میگیرد.
نظام عنوان کرد: صفحه مداری گردش ماه به دور زمین با صفحه دایره البروج حدود ۵ درجه اختلاف دارد و همین زاویه باعث شده که ما هر ماه قمری شاهد ماه گرفتگی نباشیم. خسوف یا ماه گرفتگیها در نیمههای ماههای قمری و زمانی که ماه کامل است، رخ میدهند و به دلیل اینکه سایه زمین در فضا قطر زیادی دارد، عبور ماه از این سایه ساعاتی به طول میانجامد.
وی ادامه داد: درصورتی که تلسکوپ و دوربین دوچشمی داشته باشید می توانید با دقت بیشتری عوارض سطح ماه و نیز سایه زمین بر روی ماه را مشاهده نمایید و رصد لذت بخش تری داشته باشید.
مدیر انجمن نجوم مشهد خاطرنشان کرد: علاقمندان میتوانند با استفاده از یک دوربین دوچشمی که روی یک سه پایه نصب شده باشد به رصد این پدیده زیبا بپردازند.
نظام افزود: تلسکوپ های ساده آماتوری نیزکه ممکن است برخی از علاقمندان داشته باشند رصد عوارض سطح ماه و گذر سایه زمین از روی دهانه های برخوردی ماه را لذت بخش تر می کند با استفاده از یک تلسکوپ ساده و با ثبت زمان دقیق عبور سایه زمین از روی دهانه های برخوردی ماه و با استفاده از یک سری فرمول های ساده فیزیک دوران دبیرستان میتوان به راحتی قطر دهانه های برخوردی ماه و نیز فاصله آن ها از هم را محاسبه کرد.
وی با تاکید براینکه آغاز مراحل ماه گرفتگی نیم سایه ای بهراحتی با چشم قابل رصد نیست، خاطرنشان کرد: به افرادی که دوربین عکاسی دارند پیشنهاد میشود که از عکاسی این پدیده زیبا غافل نشوند.
مدیر انجمن نجوم مشهد اظهار کرد: در ماه گرفتگی ها سایه زمین بر روی ماه می افتد، ولی ماه کاملا تاریک نمیشود و معمولا در هنگام ماهگرفتگی کامل، ماه به رنگ سرخ دیده می شود که این قرمزی رنگ ماه بهدلیل شکست نور خورشید در جو زمین و تابش بیشتر طیف نور قرمز بر روی ماه است.
*خودنمایی سیاره مریخ در ماهگرفتگی فردا شب
نظام تصریح کرد: نکته ای که نباید در هنگام رصد ماه گرفتگی از آن غافل شد، رصد سیاره بهرام؛ به عربی مریخ، در نزدیکی ماه و کمی پایین تر است که در این شب ها بهصورت یک نقطه نارنجی رنگ بسیار پر نور در آسمان شب خودنمایی میکند و در زمان ماه گرفتگی کمی پایین تر از ماه دیده می شود.
وی بیان کرد: سیاره بهرام (مریخ) نیز این روزها در حال مقابله است و به نزدیک ترین فاصله خود نسبت به زمین قرار گرفته است و به همین دلیل بیشترین روشنایی را طی سالهای اخیر دارد و تا ۱۷ سال دیگر شما این سیاره راهم به این روشنایی در اسمان شب نخواهید دید.
مدیر انجمن نجوم مشهد عنوان کرد: برای رصد این پدیده زیبا در رصدخانه دانشگاه فردوسی مشهد و نیز افلاک نمای دانشگاه فردوسی مشهد برنامه هایی از طرف انجمن نجوم مشهد برای علاقمندان تدارک دیده شده است و شرکت علاقمندان در برنامه در رصدخانه دانشگاه رایگان است.
نظام یادآور شد: جهت شرکت و حضور در این برنامه ها صرفا با هماهنگی قبلی امکان پذیر است و به علاقمندان توصیه می شود از حضور بدون هماهنگی قبلی خودداری نمایند و جهت کسب اطلاعات بیشتر با شماره ۰۹۱۵۳۲۴۰۰۴۷ تماس حاصل نمایند.
نظر شما